Middel tegen Maagpijn

Er zijn verschillende middelen tegen maagpijn, hieronder staan de geneesmiddelen vermeld die gebruikt kunnen worden bij maagklachten.

Maagpijn middel

Kamille:
Kamille heeft een genezende werking. Het belangrijkste bestanddeel van de kamille is etherische olie. Kamille wordt zowel in als uitwendig gebruikt.
Bij inwendige maagklachten wordt vaak aangeraden om kamillethee te gebruiken, dit verzacht en kalmeert de maag (met acute maagklachten) Kamille heeft al resultaat bij een korte behandeling.

Bij een chronische ontsteking van het maagslijmvlies of bij maagzweren is een kuurtje met mixtuur met kamillethee aan te bevelen.
Een kuur bestaat uit Driemaal daags een kopje mixtuur kamillethee drinken, bij voorkeur op een lege maag.
Uitwendig werkt kamille ook tegen ontstekingen en slecht genezende wonden. Een goed middel tegen maagpijn is om een bad te nemen in kamillethee of een doek met kamillethee plaatsen op de wonden.

Kamille werkt ontstekingsremmend en beschermd heeft een ontspannend effect op maag en darmen. Het heeft een beschermend effect op het maagslijmvlies en zorgt voor minder spierkrampen.

Maagwandbeschermers:
Het woord maagwandbeschermers zegt eigenlijk al wat het doet. Het beschermt de maagwand tegen maagzuur, vaak wordt het gebruikt bij inname van een geneesmiddelen om vervelende pijntjes en beschadiging in en rond om de maag te voorkomen.
Secretieremmers: zorgt ervoor dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Tevens zijn er oudere middelen zoals Ranitidine:Hierbij worden de cellen geremd die maagzuur produceren.
Protopompremmers of pantoprazol hebben als werking dat de productie van maagzuur volledig wordt geblokkeerd.
Mucosa Protectiva: Is een maagslijmvliesbeschermer, er worden soort van laagjes over de maagwand aangemaakt tegen maagbeschadiging.

Antacida – Lichte maagzuurremmers
Antacida wordt vrij veel gebruikt en zijn lichte maagzuurremmers, vaak wordt het als drankje of als tablet meegegeven. Dit is te verkrijgen bij de apotheek. Antacidia beschermt tegen opkomende maagpijn, brandend maagzuur en heeft een verzachtende werking bij een beginnende maagzweer.
Een aantal bekende maagzuurremmers en antacida zijn:
Rennie
Maalox en Antagel
Riopan

H2 Blokkers
H2 blokkers zorgen ervoor dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Hierdoor heeft men minder last van maagpijn of zuurbranden. H2 blokkers heeft een beschermende functie tegen maagzweer
Een aantal voorbeelden zijn:
Cimetidine
Famotidine
Nizatidine
Ranitidine


ProtonPompremmers:

De protonpompremmer wordt vaak gebruikt voor een behandeling tegen maagzweer of refluxklachten. Het zorgt ervoor dat de PH van het maagzuur gaat stijgen. Door het stijgen van het PH zorgt het dat maagzweer minder irriteert en heeft men minder last van maagzweer.
Protonpompremmer werd kort na de H2 blokkers ingevoerd en hebben een sterkere werking dan de bovengenoemde H2 blokkers. Maagzweren die vroeger een ernstige ziekte waren met ziekenhuisopname, langdurige diëten, veel operaties, kunnen sinds de invoeren van protonpompremmers snel genezen worden en recidieven voorkomen zolang je deze medicamenten blijft nemen. De meest voorkomende geneesmiddelen zijn:
Omeprazol
Lansoprazol
Pantoprazol
Rabeprazol

Domperidon
Domperidon opent de doorgang naar de darmen en stimuleert beweging van de maag en darmen. Domperidon zorgt dat de maag ontspant en de maaginhoud sneller de maag verlaat. Het middel is uitsluitend bij de apotheek te verkrijgen, zonder recept. Het middel kent bijwerkingen zoals een positieve:
De melkafgifte in de borsten wordt bevorderd en daarom wordt ook wel eens Motilium gebruikt om de hoeveelheid melk bij zogende moeders te stimuleren.

Erytromycine
Erytromycine worden in hoge uitzondering voorgeschreven, wanneer standaard middelen niet voldoende helpen. Het is een antibioticum en heeft een breed werkingsspectrum. Het wordt niet alleen bij maagpijn, maar ook bij luchtweginfecties of overgevoeligheid voorgeschreven.
Het middel tegen maagpijn kan de doorgang van voedsel door maag en darmen bevorderen. Erytromycine heeft als bijwerking: versterking van de maagdarmmoliteit, dit wordt gebruikt om de maaglediging te bevorderen. Maaglediging kan natuurlijk ook andersom werken, hierbij denkend aan braken.

Laat u altijd informeren over tabletten en medicijnen bij uw huisarts!

8 gedachten over “Middel tegen Maagpijn”

 1. Ik slik op doktersadvies al een aantal jaren Pantoprasol.
  Toen ik een week geleden heftige maagpin had , gaf een goede kennis miij een aantal Nexium (40) tabletten
  Reeds met een tablet gaf dat meer verlichting dan bovengenoemde Pantoprasol. Is dat herkenbaar?
  Met dank: L van Rossum

 2. Nexium heb ik ook gekregen en het werkt echt.Ik heb hevige maagpijn gehad en ook een vloeibare witte drank die je moet nemen voor het eten. het is een paar jaar goed gegaan maar nu weer veel maagpijn.

 3. Ik heb al jaren last van overtollig maagzuur. Dus gebruik ik Pantoprazol, maar nu heb ik last
  van een dikke tong, erg drogen mond.
  Vooral in de nacht heel vervelend. Weet iemand een ander middel dat ook helpt.
  Omeprazol heb ik a gehad, maar dat ging ook niet.l

 4. Ook ik heb jaren Pantoprasol geslikt omdat mijn huisarts dacht dat maagzuur mijn probleem was, toen had ik gewoon maagpijn. In het begin holp het heel goed maar zo’n twee jaar terug kwam daar ook heel erge maagkramp bij die tot in mijn rug ging, zo erg dat ik soms geen adem kon halen. Blijkbaar is dit een bijwerking van de Pantoprasol die niet zo gekend is. De specialist rade mij aan om er direct mee te stoppen en Bion Transit te nemen voor mijn darmen omdat volgens hem de oorzaak van mijn maagklachten gas is dat van van de darmen naar de maag gaat. En ja hoor naar 14 dagen afzien beterde het en ging zelfs helemaal weg. Echter is die Bion enorm duur.
  Nu heb ik wel terug problem en probeer het op een natuurlijke manier op te lossen.
  Ik drink thee van verse gember en zouthout en als ik kramp krijg met de vervelende rugpijn doe ik een druppel etherische olie van Akkermunt op mijn polsen. Na een paar minuten trek de pijn dan weg. Ik masseer ook regelmatig mijn buik met een mengeling van etherische olie.
  Etherische olie werken wel voor iedereen anders dus je moet even uitzoeken welke het voor jou het beste doet.

 5. Je moet wel even volhouden met kamillethee. Maar als je het kunt volhouden, zal je merken dat de maagpijn minder wordt of verdwijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *